Salam tahun baru. Rasanya belum terlambat. Hari ni pun baru 3 Muharram. Lagi seminggu, genap usia Ibu 29 tahun hijrah. Dan genap juga setahun tragedi asyura yang meragut kegembiraan kami lantaran pertukaran Ibu dari POLISAS ke PSMZA.
Mengandung kali ke dua jauh sangat berbeza dengan pengalaman mengandung kali pertama. Maklumlah, waktu mengandung kali pertama, dunia Ibu hanya keseorangan. Tanpa Hasha, tanpa abah disisi. Cuma hujung minggu je abah temankan Ibu. Mengandung kali nih dengan kehadiran insan-insan tersayang disisi, memang cukup mengujakan. Setiap hari Hasha akan mencium perut Ibu. Lepas tu, bila tanya, dalam perut Hasha ada apa? Jawab dia " Ada baby".
Kalau dulu, setiap kali cramp, Ibu akan menangis sampai pagi. Bukan sebab sakit. Tapi, sebab sedih. Sedih tak ada orang yang nk tolong gosokkan. Tapi, kali nih, setiap kali cramp, akan ada orang yang tolong gosokkan. Indahnya pengalaman mengandung kali ni.
Kalau dulu, Ibu memang langsung tak jaga pemakanan Ibu. Mungkin itu yang menyumbangkan kepada jaundis di awal kelahiran Hasha. Sepanjang mengandung, tahap Hb Ibu selalu je di bawah paras 9.
Tapi, kali ni, Hb yang agak membanggakan. Mencecah 12. Dari segi pemakanan, memang terjaga. Maklumlah, setiap hari makan ikan segar. Sayur kampung segar. Udara yang segar. Masak sendiri. Semuanya menjaga corak pemakanan Ibu.
Kali ni juga, berbeza dengan kandungan dulu. Ibu suka sangat baking kali ni. Anak perempuan lagi ke?Oooops... tak kisahlah... asalkan sihat. Berbalik kepada aktiviti baking, sebenarnya, dulu oven tersimpan kemas kat dalam kotak. Bila dah tinggal sebumbung sekeluarga ni, oven tuh tak menang tangan. Ada je yang tekak ni teringin.
Kalau setakat makanan yang boleh dicari dimana-mana di bumi dungun ni, senang la sikit. Tapi, kadang2 Ibu lebih suka buat sendiri. Puas hati. Boleh makan banyak-banyak.
Tapi, minggu lepas entah macam mana boleh pulak teringin makan Pretzel Makcik Anne. Kalau memang duk kat KL, tak kisahlah... bila2 boleh pergi Sogo ke, KLCC ke.... Tapi, dah duk bandar Dungun nih.. mana nak cari? Nak cari kedai buat roti pun ada sebijik je. Tu pun suka hati dia nak bukak bila.
Disebabkan teringin sangat Ibu kirim kat kawan Ibu yang duk kat KL. Katanya nak balik KT masa cuti Awal Muharram. Tup..Tap... tak jadi pulak. Frustrated la jugak. Tapi, nak buat macam mana,kan.
Jadi, Ibu pun google resepi pretzel Auntie Anne's. Tapi masalahnya, kena guna Bread Maker. Bread Maker ni memang tersenarai dalam wish list Ibu. Tapi, tunggu bajet tahun depan. Jadi, Ibu pun google lagi. Cari resepi yang tak perlu gunakan BM. Memang ada. Tapi, nak kena uli doh sampai doh tak melekat kat tangan. Berapa lama agaknya nak kena uli ye?
Sebab dah nak makan sangat, Ibu buat juga. Uli pun tak sampai 10 minit. Sepatutnya Ibu rehatkan doh sekurang-kurangnya 1/2 jam. Ibu bantai rehat 20 minit, terus buat Banyak nya yang Ibu next step skip. Maklumlah, teringin sangat nak makan. Dan, rupanya pun tak sama macam Auntie Anne's. Ibu sesuka hati je buat rupa infiniti. Sebabnya, dah malas nak jalin-jalin dulu. Rupanya agak mengerikan. Tapi, rasa tetap sama.
Cumanya, agak keras sikit sebab Ibu uli doh tu sekejap je. Takpelah, nanti cuba lagi. Kalau ada yang teringin mencuba, boleh cuba resepi ni. Ibu copy paste je ni.
Ingredients:
1 1/2 cup warm water
1 1/8 teaspoon active dry yeast - Ibu guna mauripan
2 tablespoons brown sugar
1 1/8 teaspoon salt
1 cup bread flour - Ibu guna tepung gandum je.
3 cups regular flour
2 cups Warm water
2 tablespoons baking soda
to taste coarse salt - x guna pun. x ada kat rumah
4 tablespoons butter (melted)
Directions:
Sprinkle yeast on lukewarm water in mixing bowl; stir to dissolve. Add sugar, salt and stir to dissolve; add flour and knead dough until smooth and elastic. Let rise at least 1/2 hour.
While dough is rising, prepare a baking soda water bath with 2 cups warm water and 2 Tbsp baking soda. Be certain to stir often. After dough has risen, pinch off bits of dough and roll into a long rope* (about 1/2 inch or less thick) and shape. Dip pretzel in soda solution and place on greased baking sheet. Allow pretzels to rise again. Bake in 450 (Ibu guna 180 degree) oven for about 10 minutes or until golden. Brush with melted butter and enjoy!
Toppings: after you brush with butter try sprinkling with coarse salt. or for Auntie Anne's famous Cinnamon Sugar, try melting a stick of butter in a shallow bowl (big enough to fit the entire pretzel) and in another shallow bowl make a mixture of cinnamon and sugar. Dip the pretzel into the butter, coating both sides generously. Then dip again into the cinnamon mixture. Enjoy!
** kebetulan cinnamon powder tak ada. so, Ibu gune brown sugar je.
* The longer and thinner you can make the dough rope, the more like Auntie Anne's they will be. (Of course I don't have the counter space!)
kepada sesiapa berminat, cubalah ya. Pasti tidak mengecewakan. Lega dapat makan apa yang diidamkan.
No comments:
Post a Comment